FORN DE PA CAL PIUS
Pa i coques fets de manera artesanal
Passar per l’Espunyola i no parar a Cal Pius és, per a molts, un pecat. Aquest març el Martí, l’avi de la família, ha fet 90 anys. Va néixer el 18 de març del 1928 a Montclar i, quan ni tan sols caminava, la seva família es va mudar a la casa de Cal Pius, a l’Espunyola. Des d’aleshores, no s’hi ha parat de fer pa.
El pare del Martí, el Pere, va ser el primer d’una nissaga de forners que avui en dia encara té recorregut. Va néixer a finals del segle XIX a Lloberola, un petit nucli de la Segarra, a pocs quilòmetres de Torà. Al cap d’uns anys se’n va anar a viure a Montclar -on ja hi tenia un germà- amb la seva dona, la Lola. S’hi van estar ben poc: pràcticament va ser néixer el Martí i marxar cap a l’Espunyola.
Actulament cotinuen el negoci el seu fill Martí la Maria i la seva neta Judit
90 anys ininterromputs de fornades de pa fant que el pa de cal Pius tingui una qualitat reconeguda tota la comarca, a I a banda del pa, un altre dels productes estrella de Cal Pius és la coca.